Egy éve indult az első női börtönrádió

szerző: Judit / szombat, 22 július 2017 / Kategória: Börtön rádió, Híreink

Egy éve indult az első női börtönrádió

Most ünnepli egy éves fennállását Magyarország első női börtönrádiója, a Hessz FM, amely a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú objektumában egyelőre napi két és fél óra adásidővel jelentkezik.

A rádióadást – ami csak a börtönben fogható – a fogvatartottak készítik fogvatartottaknak, az Adj Hangot Egyesület mentorálásával. A rádió műsorstruktúrájában számos tematikus műsor mellett az interjúk is hangsúlyos szerephez jutnak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és az Adj Hangot Egyesület már negyedik éve működik együtt azért, hogy a Börtönrádió a fogvatartottak szabadulás utáni, társadalomba való visszailleszkedését elősegítse. Jelenleg három büntetés-végrehajtási intézetben működik börtönrádió, a gyorskocsi utcai mellett a váci és a győri börtönökben.

A váci Rács FM a legrégebbi magyarországi börtönrádió. A jelenlegi szerkesztőség egyik tagja tavaly elnyerte a Börtönrádió első médiaszakmai elismerését: Hegyaljai Rudolf lett a Dr. Szegő Tamás Alapítvány 2016-os különdíjasa. A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben működő Sing Sing FM Győr másfél éves működése során a hangsúlyt  ugyancsak az empátiára, az együttműködésre épülő szerkesztőségi munkára helyezi, így valódi lehetőséget biztosít a főként előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottak reintegrációjához.

A Börtönrádió eddigi eredményei meggyőzőek: a közel harminc szabadult börtönrádiós fogvatartott között nincs visszaeső.

Az Egyesület, amely 2014-ben, brit mintára honosította meg Magyarországon a Börtönrádiót, a szükséges eszközöket adományként kapja vagy adományból vásárolja meg. A rádiósok mentorálását önkéntesként végzik pszichológus, rádiós újságíró, technikus, jogász munkatársai. Munkájukat a rácsok mögött alapozzák meg, és a szabad életben teljesítik ki: a rádiósokat szabadulás után az Egyesület összetartó csapata fogadja.

A büntetés-végrehajtás nagy hangsúlyt fektet a hazai börtönökben az elítéltek oktatására és nevelésére, önbecsülésük és felelősségérzetük fenntartására, fejlesztésére. A szabadulók reintegrációja, a társadalomba történő visszailleszkedésük mindannyiunk közös érdeke. A hazai büntetés-végrehajtás számára minden ezt segítő program és kezdeményezés, így a Börtönrádió is kiemelt fontossággal bír.

A Börtönrádió újabb börtönökben való megnyitása mellett a középtávú kilátások a falakon kívülre is vezetnek. A börtönön kívüli hallgatóság számára is érdekes műsorokból, valamint a (már) szabad rádiósok munkáiból álló válogatásból az Egyesület augusztusban induló podcastja segítségével a többségi társadalom is megismerheti a fogvatartottak munkáit. A szabadult rádiósok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a börtönben elsajátított rádiós ismereteiket kamatoztathassák.
FEL
Adj Hangot

Facebook