Resztoratív technikák a büntetés-végrehajtásban

szerző: Judit / kedd, 21 április 2015 / Kategória: Híreink

Resztoratív technikák a büntetés-végrehajtásban: újabb konferencián mutatkozik be a börtönrádió!

Június 10. és 12. között Budapesten kerül megrendezésre a Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézete által szervezett konferencia, amelyen mi is ott leszünk, s elkísér minket egy rádiós fogvatartott is!
A konferencia központi témája a különböző resztoratív technikák alkalmazása az igazságszolgáltatásban, vagy az ahhoz valamiképp kötődő területeken: oktatásban, munkahelyen, különböző közösségekben.
A resztoratív (azaz helyreállító) gyakorlatok célja, hogy a konfliktusban érintett személyek szükségleteinek feltárásával oldja fel azt, és állítja helyre a károkat. Konfliktusban érintett személyek alatt pedig nem csak az elkövetőt, hanem a sértettet is értjük! A módszer tehát lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek közötti kapcsolat is helyreálljon, ne “csak” a kár kerüljön megtérítésre.
A resztoratívFogalom magyarázata:Helyreállító gondolkodás az amerikai navajo indiánok és az új-zélandi maorik hagyományaira épül. Ezek a népek a normasértő személyt nem büntetik és nem zárják ki a problémamegoldás folyamatából, hanem az érintettek közösen dolgozzák fel a sérelmeiket. Az alternatív vitarendezési eljárásokat, ezen belül a resztoratív technikákat világszerte megannyi pedagógus alkalmazza.
Mi pedig a konferencián elmondjuk, hogyan illeszkedik a sorba a börtönrádió módszertana.

Bővebb információ: Itt…

FEL
Adj Hangot

Facebook